Als communiceren niet vanzelf gaat

 

Communicatie is een activiteit waarbij levende wezens betekenissen uitwisselen door op elkaars signalen te reageren- Wikipedia”

In sociaal contact, de omgang met mensen onder elkaar zijn er verschillen. Ieder mens heeft een bepaalde vorm van contact behoefte, de behoefte om met een ander mens in contact te zijn te praten het leven en de gebeurtenissen daarin te delen. Er zijn verschillende typen mensen, de ene mens heeft meer behoefte aan contact dan de ander, praat meer dan een ander of luistert juist liever. In deze tijd met corona dat er minder afgesproken wordt zie je dat de behoefte aan contact van mensen onderling groot is. Het is blijkbaar een essentieel onderdeel van ons leven, het delen van gevoel en gedachten.

Zoveel verschillende mensen er zijn, zoveel verschillende vormen van communicatie er zijn. Het ene hoeft niet beter te zijn dan het andere. Het breedsprakige type hoeft niet per definitie beter in communicatie te zijn. Ook iemand die kort en bondig aangeeft wat er aan de hand is of wat er nodig is kan effectief communiceren. Met iemand in contact zijn is bedoeld om informatie uit te wisselen, af te stemmen. De openheid naar de ander is een belangrijke voorwaarde. Deze openheid die ten grondslag ligt aan de gehele menselijke afstemming hoe je in het leven staat, kan in meer of mindere mate verstoord zijn bij autisme.

Praten met mensen met autisme is het afwegen van woorden. De boodschap geven zonder omweg, op een niet kwetsende manier. Geen gevoel geen ondertoon. De juiste balans aan woorden, niet lukraak wat in je opkomt. “I only say it ones,” Je hebt één kans om goed aan te komen. Bij teveel onnodige woorden, wat onze communicatie vaak onbewust is, komt de kern van de boodschap anders binnen. Elk woord wordt gewogen ook de onbelangrijke en wat je zegt wordt niet of verkeerd begrepen. Iemand met autisme lijkt dan eigenwijs, dom of onbereikbaar misschien. Het is belangrijk om bij mensen met autisme na te gaan of de persoon op dat moment open staat voor een praatje, aansluiten bij wat er bij hem of haar speelt. Meer aansluiten in communicatie. Zodat je een gesprek kunt hebben. Ga na of je woorden met de juiste intentie zijn binnengekomen. Of wat je bedoelde is overgekomen. Daarmee voorkom je miscommunicatie. Praten verbindt mensen, als je woorden niet begrepen worden is de verbinding er niet.