Andere tijd bij autisme

Alles in een eigen tempo. Alles in een eigen tijdspad. Zonder tijdsdruk van het moeten, Zo is het hoe het leven voor jou moet zijn.

Veel tijd nodig om te schakelen in dingen die nodig zijn. Heel veel tijd nodig voor dingen die ook moeten. Het eigen tijdspad mogen uitvoeren geeft rust.

Het besef dat dingen soms sneller moeten is een abstract begrip. Het gaat zoals het gaat in het tempo dat het is, versnellen geeft stress, versnellen geeft verlies van overzicht in de situatie. Een stap overslaan kan beslist niet. Dus je laat alle stappen rustig in de eigen tijd plaatsvinden.

Als je niks doet verdwijnt de tijd. Heb je altijd tijd tekort. Moet je weer inhalen wat je niet hebt gedaan. Omdat het nodig was of noodzakelijk. Iets voor jezelf plannen is al moeilijk. Voor een ander iets doen (bijna) onmogelijk.

Geen  tijdsafspraak met anderen kunnen maken, maar ook niet met jezelf. Dat is de keerzijde van de medaille. De vraag is hoe kom je in het tijdsschema die het leven van je vraagt? Waar je op tijd op school moet zijn, je huiswerk af moet hebben. Op tijd moet zijn voor sport.

Mee moeten schakelen in het tempo die het dagelijkse leven van je vraagt. De dingen doen die voor jou de moeite waard zijn. Voor je toekomst belangrijk zijn. Ook al kijk je zelf nog niet zover vooruit. En vind je dingen in het nu  belangrijker.