Een vakantie game dag

De flow van een puber is grillig, het ene moment zijn ze nog heel boos omdat de woorden van de zin die je zei niet helemaal klopte met de situatie of andersom. We bedoelden allebei hetzelfde maar het kwam even niet aan bij mijn puber met autisme. En het andere moment zijn ze weer super happy.  En in de tussentijd kabbelt het leven door, even een ijsje halen want mam het ijs is op. Er is nog waterijs hoor zeg ik, nee maar niet dat lekkere schepijs.

De ochtend verloopt stroef, ik ben moe zegt de puber dus ik wil nog niet eten en opstaan eigenlijk ook niet! Het duurt 1,5 uur voordat het zelfgemaakte ontbijt gegeten wordt. Het nieuwe seizoen van “de game” is begonnen dus vandaag ben ik thuis om te gamen mam. De andere dagen van deze week is hij bij zijn vader geweest. Gezellig dat je thuis bent. Maar je zal wel een planning moeten maken wanneer je gaat gamen, want je kunt niet de hele dag alleen maar gamen. Maar “de game” moet eerst updaten, dan moet ik steeds kijken wanneer dat kan. Ja maar, zeg ik verbaasd, dan kun je toch niet de hele tijd achter je computer zitten wachten? Dan kijk je volgende week terug naar deze dag en dan kun je alleen maar vertellen dat je de hele ochtend hebt zitten wachten voor je computer. Dat kan toch niet? Ik krijg een klein lachje, een blik van herkenning. Dus ga ook maar gewoon je eigen dingen doen vervolg ik mijn zin. Zo af en toe kijk je even wanneer de update kan starten.

Maak maar een plan van wat jij gaat doen vandaag. Welke tijden ga je gamen, zet dat maar in twee blokken van 1,5 uur en neem pauze daartussen. Kijk even wanneer er vrienden online kunnen komen dat je samen kunt spelen. Dan kun je gamen, neem je op tijd pauzes en kun je ook nog andere dingen doen vandaag. Dat lijken goede plannen maar er lijkt niets tot stand te komen vandaag. Chagrijnig van alles wat in de ogen Gaan we er nog uit of wil je liever thuis zijn? Samen wat drinken in de tuin, ik ga ook nog wandelen dat kunnen we ook samen doen. Op de dijk of ergens anders, nee mam gewoon makkelijk dichtbij huis. Dan moet eerst het haar nog uitgebreid goed gedaan worden, daarna is het mobieltje kwijt. Een uur later maken we onze wandeling van een kwartier. Ik had niet zolang over alles hoeven doen zegt hij dan.

Met handvatten probeer je je puber door de vakantie te leiden. Dat je niet alleen maar een hele dag kunt gamen en verder niets doen. Gamen is leuk maar niet ten koste van andere dingen in het leven. Een kind met autisme kan moeilijk stoppen met waar hij met een hyperfocus mee bezig is. Het moet eerst allemaal af en perfect zijn, maar dat is juist het gemene in die games, af is het nooit en wat je net zelf hebt gebouwd wordt door andere deelnemers weer gesloopt. Hierdoor is je puber met autisme geneigd om alleen maar te willen gamen. Een gewone puber kan al erg getrokken worden in games maar degene met autisme die zichzelf moeilijker kan begrenzen blijft er eindeloos in. Ze worden in deze gamewereld ook steeds beloond met nieuwe levels of gratis items. Als dingen dan weer anders lopen, die ene vriend gaat toch met een ander gamen dan is er weer boosheid. Ik heb nergens zin in vandaag. Aan het einde van de vakantie ben je als moeder toe aan v…..