De puzzelstukjes van het leven

 

Elke dag leef je een stuk van je leven, het is nooit in één dag klaar. En alle dagen bij elkaar opgeteld vormen je leven. Elke dag geef je het leven vorm, de vorm die jij wilt. Het hoeft niet het mooiste en succesvolste leven ooit te zijn, je mag de lat wat lager leggen het mag jou weg worden. Gedeeltelijk doe je wat je moet doen voor school maar gedeeltelijk vorm je ook de weg die jij wilt gaan. Niet elke dag is jou weg duidelijk zichtbaar omdat een heel leven uit zoveel dagen bestaat. Als je 80 jaar wordt zijn dat 29.200 dagen. Vaak zijn de puzzelstukjes per dag zo klein dat je even niet weet dat de dingen die je vandaag doet ergens toe leiden. Maar alle kleine dingen die je op een dag doet gaan bij elkaar een groot geheel vormen.

Net zoals je in stappen je kamer gaat schilderen. Je moet eerst bepalen welke kleur je wilt, vervolgens bepalen met welke verf je gaat schilderen. Op de deur moet andere verf iets dan op de muur. Dan moet je kamer nog leeg zodat je niets vies maakt tijdens je schilderwerk, vervolgens ga je de muren schoonmaken en verven. En als alles droog is ga je je spullen weer in je kamer zetten. Elke kleine stap, zelfs het kopen van afplaktape en een kwast, levert een bijdrage aan het grote plan van je kamer schilderen!

Als je de neiging hebt te blijven hangen in alle details, wat vaak voorkomt bij autisme, is het goed om te beseffen dat je plan, je kamer schilderen, dat steeds weer voorop te zetten in je hoofd. Oh ja daar ben ik mee bezig. Daarbij helpt het ook als je voorbereid naar de winkel gaat, dat je een lijstje hebt van alles wat je nodig hebt, dat zijn de puzzelstukjes die nodig zijn voor de “grote klus”. Wat je gebruikt aan handvatten voor deze klus zou je symbolisch voor dingen in je leven kunnen gebruiken die je even niet kunt overzien. Zorg dat er van deze moeilijke zaken plannen komen waarin je duidelijk weet wat je moet doen, in kleine overzichtelijke stappen.

Als je helemaal niets doet met je leven en de activiteiten die daarbij horen, dan gaat er ook op lange termijn helemaal niets gebeuren. Dus elke dag mag je iets doen om je bijdrage te leveren aan het grote geheel van je levensplan. Elke dag leer je weer iets, leef je een deel van je leven. En er zullen best weleens momenten zijn die minder goed gaan of die je niet leuk vindt. Maar daartegenover staan de dingen waar je blij van wordt, die goed zijn gegaan. Je hebt je leven op school en wat je daarvoor allemaal moet doen, dat is vaak wel iets wat moet en waar je jezelf voor moet motiveren. Je hebt je hobby’s dingen die je graag doet iets voor een sport of iets creatiefs dat wat jij leuk vindt. Je wilt ook tijd voor jezelf hebben om aan de dingen toe te komen die jij leuk vindt. Met vrienden afspreken gaat in deze tijd wat lastig met alle corona maatregelen dus dat gaat nu online.

Soms heb je helemaal geen zin in wat je vandaag allemaal moet doen. Blijf je liever in bed want dan hoef je niets. Maar de dingen die je die dag niet doet zul je op een ander moment moeten inhalen. Want als je ze niet doet wordt het een ontbrekend puzzelstuk, ga je dingen missen en moet je een andere dag harder werken om het ontbrekende stukje weer in te halen.

Leef elke dag een puzzelstuk van je leven! Met plezier, met positieve zin, met enthousiasme. Leer van tegenslagen en geniet van voorspoed.